07-13-16 3-13-33 ip.

Ampumasuunnistus

Sotilasurheiluliitto toimii Suomessa ampumasuunnistuksen kansallisena lajiliittona.

Liitto huolehtii ampumasuunnistuksen Suomen mestaruuskilpailujen järjestämisestä sekä nimeää edustusjoukkueen lajin maailmanmestaruuskilpailuihin. Liiton jäsenseurat järjestävät kansallisia ja alueellisia ampumasuunistuskilpailuja.

Ampumasuunnistus on urheilumuoto, jossa kilpailijan on omatoimisesti suoritettava ampumaosuus, kartanlukuosuus ja suunnistusosuus.  Sprinttimatkalla ja viestissä ei suoriteta kartanlukuosuutta.

Ampumasuunnistuskilpailuja järjestetään kolmessa muudossa, jotka ovat normaalimatka, sprintti ja viesti.

Normaalimatka koostuu kolmesta osalajista:

  • ammunta
  • kartanluku
  • suunnistus.

Kilpailijoiden välinen sijoitus ratkeaa kokonaisajan perusteella. Ampumapaikalla kilpailijat ampuvat osumasta kaatuviin tauluihin sekä maakulta että pystystä.

Jokainen ohilaukaus tuo kilpailijalle joko sakkoaikaa tai sakkokierroksia. Aseenaan kilpailijat käyttävät pienoiskivääriä tai ampumahiihtopienoiskivääriä. Nuorten sarjoissa aseena on ilmakivääri.

Nuoret ampuvat ainoastaan makuulta. Kartanlukuosuudella kilpailijat merkitsevät kilpailukarttaansa neulanreiällä joko oman tai etäisyyspisteen paikan. Virheellisestä paikannuksesta kertyy sakkoaikaa. Suunnistusosuus on rastipisteineen ja reitteineen samanlainen kuin normaali suunnistus.

Pikamatka koostuu:

Suunnistusosuus, makuuammunta, toinen suunnistusosuus, pystyammunta ja juoksu maaliviivalle.