LIITU-tutkimus: Liikunnan väheneminen näkyy erityisesti asevelvollisuusikää lähestyvillä – Sotilasurheiluliiton VLK-toiminnalla kasvava merkitys

Tuorein Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus (2023–2024) tuo esiin huolestuttavia kehityssuuntia erityisesti asevelvollisuusikää lähestyvien nuorten liikkumisessa. Kohderyhmältä – 7–20-vuotiailta – kerätty aineisto osoittaa, että vain kolmasosa (32 %) täyttää päivittäiset liikkumissuositukset.
Vain kolmasosa täyttää liikkumissuositukset
Erityisen vähäistä liikkuminen on toisen asteen opiskelijoilla. Lukiolaisista liikkumissuosituksen täyttää vain 19 %, kun peruskouluikäisistä osuus on 37 %. Myös liikemittarimittaukset osoittavat, että paikallaanolo lisääntyy iän myötä ja reippaan liikunnan määrä vähenee – juuri silloin, kun fyysisen toimintakyvyn tulisi kehittyä kohti asepalveluksen vaatimuksia.
Liikuntamuodoissa korostui omaehtoinen liikkuminen
Yleisintä oli omaehtoinen liikkuminen, kun taas urheiluseuratoimintaan osallistui noin puolet vastaajista ja liikunta-alan yritysten tilaisuuksiin noin kolmannes. Viikoittain hyödynnettiin eniten kevyenliikenteenväyliä, piha-alueita, luontoa ja sisäliikuntatiloja.
Paikallaanolo lisääntyy iän myötä
Liikemittarimittausten perusteella valtaosa valveillaoloajasta kului paikallaan, erityisesti istuen. Liikunnan teho oli pääosin kevyttä, ja reippaan liikkumisen määrä väheni iän kasvaessa.
Pojat liikkuvat enemmän, mutta erot sukupuolten välillä säilyvät
Tutkimus vahvistaa aiemmat havainnot siitä, että pojat liikkuvat yleisemmin suositusten mukaisesti kuin tytöt. Tämä näkyy myös fyysisesti rasittavan liikunnan määrässä ja omaehtoisen liikunnan aktiivisuudessa. Erot ovat nähtävissä jo peruskoulussa ja jatkuvat toisen asteen opinnoissa.
VLK-toiminta tukee liikunnallista elämäntapaa
Sotilasurheiluliiton järjestämä varusmiesten liikuntakerhotoiminta (VLK) tarjoaa asepalveluksen aikana mahdollisuuden jatkaa ja kehittää liikunnallista elämäntapaa. LIITU-tutkimuksen tulokset osoittavat, että liikuntatottumukset ovat monella heikentyneet juuri ennen palvelukseen astumista. Tämä korostaa VLK-toiminnan roolia: se ei ainoastaan tue varusmiesten fyysistä toimintakykyä, vaan myös pyrkii rakentamaan motivaatiota ja myönteistä suhtautumista liikuntaan jatkossakin.
Seuratoiminta elpymässä, mutta tasa-arvoon vielä matkaa
Liikunta- ja urheiluseuratoimintaan osallistui 55 % 9–20-vuotiaista. Osuus on noussut koronan jälkeen, mutta LIITU-tutkimus nostaa esiin selkeitä eroja sosioekonomisen aseman, asuinpaikan ja taustan mukaan. Maaseudulla ja ulkomaalaistaustaisilla nuorilla osallistuminen ja omaehtoinen liikkuminen ovat vähäisempää, ja liikkumisen esteet yleisempiä.
Sotilasurheiluliitto mukana tukemassa hyvinvointia
VLK-toiminta tavoittaa vuosittain noin 17 000 varusmiestä eri puolilla maata. Liiton tavoitteena on tukea varusmiesten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tarjota matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia – myös niille, joille liikunta ei ole aiemmin ollut osa arkea. LIITU-tutkimuksen tulokset vahvistavat, että tarve tälle toiminnalle on entistä suurempi.
📄 Lisätietoja LIITU-tutkimuksesta Jyväskylän yliopiston sivuilla(siirryt toiseen palveluun)